Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Amerika segít megsemmisíteni vállról indítható rakétáinkat

MTI
2005.10.01. 10:33
Segítséget nyújt az Egyesült Államok Magyarországnak a Magyar Honvédég birtokában lévő, de már nem használt, vállról indítható légvédelmi rakéták megsemmisítéséhez - erősítette meg pénteken Washingtonban az amerikai külügyminisztérium.

Az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a szóban forgó fegyverzetek soha ne kerülhessenek bűnözők és terroristák kezeibe. A megállapodásnak megfelelően Magyarország amerikai közreműködéssel a korábbi Szovjetunió által gyártott 1540 Sztrela 2-es típusú rakétát semmisít meg.

A Magyar Honvédség által már nem használt, vállról indítható légvédelmi rakéták megsemmisítéséről az együttműködési szerződést Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és George H. Walker amerikai nagykövet szeptember 27-én írta alá Budapesten.

A washingtoni külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok már 13 országnak nyújtott hasonló segítséget. A gyártójukról Sztrelának nevezett, 1968 óta előállított, vállról indítható föld-levegő rakétákat összesen 62 államban alkalmazták. Magyarország összesen mintegy kétezer ilyen rakétával rendelkezett.