Alfréd
-2 °C
2 °C

Korrupciós botrányba keveredett a vallon régió miniszterelnöke

MTI
2005.10.01. 11:57
Korrupciós botrány miatt Belgiumban lemondott a vallon régió miniszterelnöke, Jean-Claude Van Cauwenberghe. A lépést egy hetek óta tartó botránysorozat legújabb fejleménye, a dél-belgiumi nagyváros, Charleroi alpolgármesterének rendőrségi kihallgatása, majd őrizetbe vétele váltotta ki. Az illetőt, a vallon miniszterelnök egyik legközelebbi barátját, Claude Despiegeleert csalással, közösségi tulajdonnal való visszaéléssel és szabálytalan könyveléssel vádolják.

Szeptember elején egy liberális képviselő robbantotta ki azt a korrupciós botrányt, amely most a vallon miniszterelnök posztjába került. Az illető nyilvánosságra hozta a charleroi-i szociális lakásokat kezelő cég számvevőszéki vizsgálatáról készült jelentést, amely súlyos szabálytalanságokat, könyvelési trükköket, óriási reprezentációs költségeket tárt fel. A botrány három charleroi-i szocialista alpolgármestert is érintett, akik mind tagjai voltak a cég vezető testületeinek.

Mivel Jean-Claude Van Cauwenberghe korábban Charleroi polgármestere volt, s akkoriban mindhárom alpolgármester az ő közeli munkatársaként dolgozott, a botrány nyomán azonnal megindultak a politikai támadások a kormányfő ellen is. Ezek csak fokozódtak, amikor a sajtó kiderítette, hogy a charleroi-i szociális lakásokat kezelő cég korábban éppen azt az ügyvédi irodát bízta meg jogi képviseletével, amelyben a miniszterelnök dolgozott, s hogy a cég alkalmazottai 1994-ben munkaidőben részt vettek Jean-Claude Van Cauwenberghe választási kampányában.