Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megerősödött a Fatah a palesztin önkormányzati választásokon

MTI
2005.10.01. 13:49
A Fatah megerősítette pozícióit a részleges palesztin önkormányzati választásokon, s a voksok több mint 53 százalékát szerezte meg, szemben az iszlám szélsőséges Hamász 26 százalékával a szombaton közzétett hivatalos végeredmény szerint.

A Jordán folyó nyugati partján fekvő településeken csütörtökön tartott voksolás végeredménye szerint a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom a palesztin helyhatósági választások utolsó előtti, harmadik szakaszában a megválasztott 104 önkormányzatból 51-ben szerzett többséget, míg a Hamász csak 13-ban jutott döntő szóhoz, a többi településen a kisebb pártok és a függetlenek kerültek fölénybe.

Az első két első voksolásban gyengébben szereplő Fatah egyértelműen erősített, hiszen a valamivel több mint ezer önkormányzati képviselői helyből 547-et szerzett meg, miközben a Hamász 265 tanácsossal rendelkezik. A csütörtöki voksoláson elég magas volt a részvételi arány, a választásokon érintett 127 ezer szavazati joggal rendelkező palesztin 84 százaléka járult az urnákhoz a szombati hivatalos adatok szerint, vagyis az előző két ütemhez képest is részvételi csúcs születetett.