Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyurcsány Ferenc az USA-ban tárgyal

MTI
2005.10.04. 19:13

Négynapos hivatalos látogatásra kedden az Egyesült Államokba utazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki pénteken találkozik Washingtonban George W. Bush amerikai elnökkel. A magyar kormányfő amerikai útjának homlokterében a politikai és szövetségesi kapcsolatok erősítése, a gazdasági, tudományos és oktatási együttműködés kiszélesítése áll. Bush elnök az utóbbi három év során most találkozik harmadjára magyar kormányfővel.

Gyurcsány Ferencet elkíséri útjára felesége, Dobrev Klára, Kóka János gazdasági és közlekedési, Somogyi Ferenc külügy-, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke és egy 12 fős üzletember-delegáció.

A látogatás kiemelt célja, hogy ösztönözze az amerikai befektetéseket, az együttműködést a kutatás-fejlesztésben, a biotechnológia, az informatika területén, valamint az egészségügyben, így a magyar rák-, és szívbetegség-megelőzési programokban. Magyarország egy rá szabott vízumútiterv részleteit is szeretné megkapni az Egyesült Államoktól, annak világossá tételét, milyen formában tehetünk eleget azoknak az elvárásoknak, amelyeket az Egyesült Államok támaszt a vízummentesség eléréséhez.

Gyurcsány Ferenc találkozik Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, Condoleezza Rice külügyminiszterrel, Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagjával, Bill Frist szenátorral, a felsőház republikánus párti csoportjának vezetőjével, Dennis Hastert republikánus párti képviselőházi elnökkel.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft