Ágnes
-1 °C
2 °C

Bush: sikereket értünk el Irakban

MTI
2005.10.04. 19:13

George Bush szerint az amerikai hadsereg haladást ért el Irakban a helyi biztonsági erők életre hívásában és megszilárdításában, valamint a kormányellenes lázadás szervezői utáni hajtóvadászatban. Az amerikai elnök úgy fogalmazott a Fehér Ház kertjében tartott keddi sajtóértekezletén, hogy az Irakban állomásozó amerikai erőknek két fő feladata van: az egyik Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezérnek és embereinek kézre kerítése, a másik az iraki biztonsági erők megszilárdítása.

Az elsővel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a múlt héten életét vesztette az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat iraki szervezetének második számú vezetője. Ezt más forrásokból még nem erősítették meg. Ami az iraki biztonsági erők megerősítését illeti, van még teendő e téren - ismerte el az amerikai elnök, de egyértelmű haladásnak nevezte, hogy több mint harminc iraki zászlóalj van már hadra fogható állapotban.

Bush hangsúlyozta: az Egyesült Államok jelen marad Irakban, és sikerrel fog járni küldetésében, "megalapozza az ország békéjét a jövő nemzedékek számára".