Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elkészült a Srebrenica-lista

MTI
2005.10.04. 19:26

A boszniai szerb kormány keddi bejelentése szerint összeállította a srebrenicai mészárlás idején a térségben szolgáló boszniai szerb katonák és rendőrök névsorát. Eszerint 19 ezer 473 fegyveres tartózkodott az ENSZ által védett övezetté nyilvánított város környékén, amikor ott lemészároltak mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút. A listát átadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek és a háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó boszniai bíróságnak - jelentette be a sajtónak Samjil Cekic, az 1995 júliusi mészárlás körülményeinek kivizsgálására létrehozott Banja Luka-i kormánybizottság tagja.

A boszniai Szerb Köztársaság idén március 31-én már nyilvánosságra hozta annak a 892 embernek a névsorát, akinek köze volt a mészárláshoz, és aki abban az időben a szerb entitás, illetve Bosznia államigazgatásában tisztséget töltött be. Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője azonban további részletek felderítését követelte a bizottságtól.

Igazságügyi orvos szakértők a srebrenicai mészárlás újabb 213 áldozatának maradványait találták meg az északkelet-boszniai Liplje helység egy újabb másodlagos tömegsírjában. A faluban ez már az ötödik hasonló tömegsír, a másik négyben összesen ezer srebrenicai áldozat részleges maradványait találták meg. A sírokban szinte egyik csontváz sem teljes, ami arra utal, hogy eredetileg máshol temették el őket, s később, a bűncselekmény eltitkolása céljából kiásták, és új helyre vitték a holttesteket. Boszniában 16 és félezer holttestet találtak eddig tömegsírokban, de több ezerre tehető a még eltűntként nyilvántartott, valószínűleg meghalt emberek száma. Az 1992-95-ös boszniai háborúban mintegy 260 ezer embert öltek meg.