Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Stan hurrikán elérte a mexikói partokat

MTI
2005.10.04. 19:55

A Stan hurrikán helyi idő szerint délelőtt (közép-európai idő szerint késő délután) elérte a mexikói partokat az ország délkeleti részén fekvő Veracruz körzetében. Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán egyes fokozatúnak mért forgószél tölcsérében a szél sebessége 130 kilométer óránként, ám egyes széllökések elérik a 165 kilométeres óránkénti sebességet is. A Stan áthaladása a tengeren négy méter magas hullámokat korbácsolt föl.

Veracruz kikötőjét lezárták a hurrikán érkezése előtt, a lakosságot felszólították, hogy vonuljon a biztonságosabbnak tartott kijelölt óvóhelyekre. Tabasco államban is riadókészültséget rendeltek el a Stan érkezése előtt. A meteorológiai előrejelzések szerint a hurrikán érezteti majd hatását a szomszédos Chiapas államban is, de jóval kevésbé mint Veracruz térségében és Tabasco államban.

A Stan előzőleg Közép-Amerikán söpört végig. A legújabb hivatalos veszteségmérleg szerint 57 ember halálát okozta ez az elemi csapás Közép-Amerika országaiban, pedig akkor még nem is volt hurrikánerejű, hanem "csak" trópusi vihar. Salvadorban 39, Nicaraguában 10, Guatemalában 4 és Hondurasban is 4 ember vesztette életét a heves esőzés által előidézett földcsuszamlások és árvizek következtében.