Klaudia
-3 °C
3 °C

Megtalálták a lezuhant orosz gép szupertitkos berendezését

MTI
2005.10.04. 21:46

A litván hatóságok megtalálták a három héttel ezelőtt litván területen lezuhant orosz SzU-27-es vadászbombázó repülőgép egy fontos, szupertitkos berendezését, az úgynevezett barát-ellenség felismerő rendszert. Az ügyben végzett vizsgálat vezetője, Vitalijus Vaiksnoras tábornok jelentette be ezt kedden este egy litván tv-állomás élő adásában.

Mint mondta, mindjárt a lezuhanás napján megtalálták a szétroncsolódott gép legfontosabb összetevőit, köztük a barát-ellenség felismerő rendszert. (Ennek segítségével különböztetik meg a pilóták már nagy távolságból is a saját repülőgépeket az ellenséges gépektől.) Arra nem tért ki Vaiksnoras tábornok, milyen állapotban van a szerkezet. Ha ép és dekódolható, Oroszország arra kényszerülhet, hogy nagy költséggel kicserélje összes katonai repülőgépében e szerkezeteket, hiszen Litvánia NATO-tagállam, így a titok az észak-atlanti szövetség tudomására jut.

A litván bejelentés ellentétes a korábbi orosz közlésekkel, amelyek szerint a pilóta a repülési szabályzatnak megfelelően megsemmisítette a szerkezetet, mielőtt katapultált. Hivatalos orosz közlések szerint a szerkezet akkor sem kerülhet illetéktelen kezekbe, ha a pilóta elmulasztja teljesíteni kötelességét, mert katapultálása után a gép minden műszere és kisegítő rendszere automatikusan felrobbantja önmagát.