Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Indul a perui elnökválasztásokon a bukott államfő

MTI
2005.10.06. 08:56

Indulni kíván a jövő áprilisban esedékes perui elnöki választásokon Alberto Fujimori lemondatott államfő, aki jelenleg Tokióban él önkéntes száműzetésben. A japán ősökre visszatekintő Fujimori, aki 2000-ben menekült el hazájából a körülötte kirobbant korrupciós botrány tetőpontján, maga jelentette be szándékát csütörtökön egy sajtókonferencián. Közben a perui igazságszolgáltatás ismét követelte, hogy Tokió adja ki Fujimorit, vagy, amennyiben ezt az egykori elnök japán állampolgársága nem teszi lehetővé, állítsák bíróság elé a szigetországban az emberi jogok megsértése és az emberiesség elleni bűntettek címén. Alejandro Tudela igazságügy-miniszter közölte: Lima kész elmenni egészen a hágai nemzetközi bíróságig.

2001-ben a perui hatóságok már nemzetközi körözést is kiadtak gyilkosság címén Fujimori ellen. A két konkrét eset, amelyben Fujimorit bűnrészesnek találták, 1991-re és 1992-re nyúlik vissza. 1991 novemberében egy félkatonai kommandó Lima egyik negyedében, terrorista összejövetel leleplezése ürügyén lemészárolt 15 embert. 1992 júliusában egy másik halálbrigád a cantutai egyetemről rabolt el kilenc diákot és egy tanárt, állítólag amiatt, hogy a maoista Fényes Ösvény fegyveres szervezet tagjai. Valamennyiüket főbe lőtték.

Fujimorit 2000. november 21-én fosztotta meg hatalmától a perui parlament az elnöki hivatalra való "huzamos erkölcsi alkalmatlanság" indokával. A lemondatás idején Fujimori Japánban tartózkodott, s később sem jelent meg Limában bírósági idézésére. A perui alkotmánybíróság az idei év folyamán olyan döntést hozott, amely 2011-ig kizárja Alberto Fujimorit mindennemű közhivatal viseléséből.