Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Palesztin fegyveresek: nyolc csoport nem teszi le a fegyvert

MTI
2005.10.08. 18:11

Nyolc palesztin fegyveres csoport szombaton közölte: nem teszi le a fegyvert és folytatja az izraeli megszállás elleni harcot; Izrael eközben bejelentette, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök jövő heti találkozóján újra kívánja indítani az útiterv néven ismertté vált közel-keleti rendezési tervet.

"A fegyverek letétele az ellenség malmára hajtaná a vizet és a lefegyverzésünkre irányuló minden kísérlet erős ellenállásba ütközne" - közölték a palesztin csoportok, amelyek között van az Ezzeddin al-Kasszám Brigádok és az al-Kudsz Brigádok, a Hamász, illetve az Iszlám Dzsihád radikális mozgalmak fegyveres szárnya is.

Mahmúd Abbász azt szeretné, hogy kizárólag a Palesztin Hatóság birtokoljon fegyvereket, így kívánva véget vetni a Gázai övezetben uralkodó zűrzavarnak. Ez a szándék azonban a szélsőséges muzulmán fegyveres csoportok heves ellenállásába ütközik, amelyek a 38 éves megszállás után szeptemberben végrehajtott gázai övezeti izraeli kivonulás ellenére sem hajlandók letenni a fegyvert.

"A harc folytatása stratégiai választás, és a gázai övezeti izraeli kivonulás csak annyit jelent, hogy a Gázai övezet kívül esik a harcokon" - szögezték le a fegyveres csoportok. - "A fegyvereink a biztonságunk és nemzeti jogaink érvényesítésének a garanciája" - mutattak rá a szervezetek, amelyek állításuk szerint védelmi paktumban tömörülnek.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a tervek szerint kedden Jeruzsálemben megtartandó izraeli-palesztin csúcstalálkozó kapcsán az izraeli közszolgálati rádióban közölte: "a csúcs nem egy szokványos találkozó lesz. Mindent megteszünk, hogy sikeres legyen és az útiterv megvalósítására irányuló tárgyalások újraindításához vezessen".

Az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ alkotta kvartett kidolgozta, mindeddig megvalósításra váró rendezési terv előirányozza, hogy vessenek véget az erőszaknak, fagyasszák be az izraeli telepek létrehozását és hozzanak létre önálló palesztin államot.

Mahmúd Abbász és Ariel Saron utoljára június 21-én találkozott Jeruzsálemben.