Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A HRW ostorozza Szerbiát a kisebbségek elleni erőszak miatt

MTI
2005.10.10. 14:08

A kisebbségek elleni erőszak és a hatóságok "veszélyes közönye" miatt keményen bírálja Szerbiát legfrissebb jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberi jogi szervezet. A belgrádi média által hétfőn idézett, 52 oldalas dokumentum felrója a hatóságoknak, hogy nem voltak képesek gátat szabni az etnikai és vallási kisebbségek elleni fokozódó erőszaknak.

A HRW egy sor jogsértést, fizikai összetűzést, a kisebbségek vallási és kulturális létesítményei elleni támadást és temetőgyalázást jegyzett fel a szerb radikálisok 2003 végén aratott parlamenti választási győzelme óta. E bűnesetekre a szervezet szerint nem volt megfelelő a szerb hatóságok válasza, az illetékesek könnyelműen kicsinyítették a jogsértések jelentőségét, bátorítva ezzel a szélsőségeseket. A jelentés szerint az ügyészségek lassan reagáltak, a bíróságok elé állított tetteseket általában felfüggesztett szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélték, a rendőrség egyes esetekben nem védte meg a támadásoktól a dzsámikat és a kisebbségek tulajdonában lévő létesítményeket.

A HRW megállapítja, hogy Szerbiában nincs megfelelő törvényi rendelkezés a gyűlölettel kapcsolatba hozható bűntények szankcionálására, s a kisebbségek részvétele a rendőrség kötelékében aránytalanul alacsony, ami "hagyatéka" Slobodan Milosevic volt nacionalista kormányának, amely gyakorlatilag kizárta a rendőrség soraiból a nem szerbeket.

A szervezet azon a napon tette közzé "A veszélyes közöny: a kisebbségek elleni erőszak Szerbiában" című jelentését, amikor Belgrádban ünnepélyes körülmények közt megkezdődtek a stabilizációs és társulási egyezmény aláírását célzó tárgyalások az EU-val.