Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Amerikai és izraeli tudós kapta a közgazdasági Nobel-díjat

MTI
2005.10.10. 13:51

Thomas Schelling amerikai és Robert Aumann izraeli tudós nyerte el az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be hétfőn Stockholmban a svéd királyi tudományos akadémia. A kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikért tüntették ki őket. Elemzéseiket a nemzetközi biztonságpolitikában, a leszerelést érintő kérdésekben is felhasználták, csakúgy mint a gazdaságot érintően, a piaci áralakulások elemzésekor, a gazdasági és a politikai tárgyalások vitelének meghatározásakor - értékelte a svéd tudományos akadémia.

Thomas Schelling 1921-ben született és a Maryland egyetem politikai tanszékén a külügyek, a nemzetbiztonsági kérdések professzora. Legismertebb műve az 1960-ban megjelent The Strategy of Conflict ( A konfliktus stratégiája), amely a tárgyalási és viselkedési stratégia-tárgykörében az egyik alapműnek számít.

Robert Aumann 1930-ban született és azon matematikusok egyike, akik a játékelmélettel idéztek elő változást az elmúlt negyven év közgazdasági gondolkodásában.

Az idén a közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetettek 10 millió svéd koronához, vagyis 1,07 millió euróhoz jutnak.