Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

"Nagymagyar eszmék" feléledésétől tart a szélsőséges Jan Slota

MTI
2005.10.10. 14:13

A "nagymagyar eszmék" elleni fellépésre szólította fel hétfőn a szlovák kormányt a zsigeri magyarellenességéről elhíresült Ján Slota parlamenten kívüli pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amely Orbán Viktor és Bugár Béla csicsói találkozását a szlovák területi integritás veszélyeztetésének tekinti.

A Fidesz-MPSZ elnökét a múlt hét végén a csallóközi Csicsó nevű magyar falu hívta meg az aradi vértanúk emlékének szentelt szélhárfa avatóünnepségére. A Fidesz küldöttsége itt pártközi megbeszélést folytatott a szlovák kormányhoz tartozó Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőivel. A megbeszélést követő sajtótájékoztató Orbán kijelentette: "A célunk az, hogy a Kárpát-medence minden magyarja uniós tag legyen, mert ez is az egy nemzethez való tartozás tudatát erősíti."

Az emlékmű felavatásakor Orbán Viktor is beszédet mondott, hangot adva annak a reményének, hogy "a szabad mozgás, a vállalkozás szabadsága megnyithatja az utat a magyar nemzet újraegyesítése előtt, feltéve, ha képesek vagyunk a szétszabdalt magyarságot egyetlen jól működő gazdasági övezetté szervezni".

A zsolnai (Zilina) polgármester, Ján Slota pártja erre reagálva fizetett sajtóközleményében "a magyarok határon átnyúló egyesítését szolgáló, az európai integrációval visszaélő, felháborító provokációs kampánynak" nevezte a csicsói eseményt, amely Slota szerint az irredenta és "nagymagyar eszmék megvalósításának tervét tesztelő provokáció" volt.