Piroska
-2 °C
5 °C

Fel akarták robbantani a kolumbiai szenátort

MTI
2005.10.11. 08:18

Pokolgépes merényletet kíséreltek meg egy kolumbiai szenátor ellen Bogotában, de az Alvaro Uribe elnök szövetségesének számító liberális politikus sértetlen maradt. Kilenc embert azonban megsebesített a gépkocsiba rejtett robbanószerkezet, köztük a szenátor három testőrét.

A merényletet az államhatalom ellen 41 év óta harcoló baloldali gerillák követték el helyi idő szerint hétfő este a kolumbiai főváros egyik jómódú negyedében. A szenátor, German Vargas Lleras az egyik legszókimondóbb támogatója annak, hogy Uribe elnök alkotmánymódosítással másodszorra is indulhasson elnökválasztáson, amely jövő májusban lesz. Állítólag a szenátor maga is jelölteti magát, ha az alkotmánybíróság a következő napokban várható döntésével érvényteleníti a parlamentnek azt a tavalyi döntését, amelynek értelmében Uribe másodszor is indulhat. Az elnök 2002-ben azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy felszámolja a baloldali lázadást.

Uribe megtekintette a Lleras elleni merénylet színhelyét, és bejelentette, hogy a kormány jutalmat ajánl fel annak, aki az elkövetők nyomára vezeti a hatóságokat. A szenátor ellen 2002-ben már követtek el merényletet. A felrobbanó levélbomba megsebesítette az arcán és a kezén.