Valér
4 °C
8 °C

Marikonfliktus nyugaton és keleten

MTI
2005.10.12. 14:55
Kerekasztal-tanácskozásokkal megkezdődött az Oroszországi Finnugor Népek Egyesületének kongresszusa szerdán Moszkvában. Vlagyimir Kozlov mari ellenzéki vezetőt Joskar-Olában marasztalták egy ügyészségi kihallgatásra. A Valentyin Kolumb Múzeumközpont igazgatóját éppen szerda délutánra idézték be a múzeum adótartozás miatti kiköltöztetésével kapcsolatban - immár gyanúsítottként, noha megállapodás jött létre a jelenlegi helyiség egy héttel későbbi kiürítéséről.

Az Összmari Tanács vezetőjével a végrehajtók múzeumi látogatása után aláíratták, hogy nem hagyja el a mariföldi fővárost - jelentette a mari.ee független észt hírportál, hozzátéve, hogy a mari kulturális tárca felajánlott egy apró cserehelyiséget a múzeumnak. Kozlov távollétével egy disszonáns hanggal kevesebb lesz az oroszországi finnugor kongresszuson, amely péntekig ülésezik az orosz fővárosban.

A mari kisebbség ügye nem került napirendre az Európai Unió és Oroszország közötti, legutóbbi emberi jogi témájú találkozón - válaszolta az Európai Bizottság Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti (EP)képviselő kérdésére, a magyar EP-tag szerdán jelezte, hogy a választ nem tartja kielégítőnek.

Az Európai Parlament május 12-én határozatot fogadott el az Orosz Föderáció részét képező Mari Autonóm Köztársaságban (Mari El) tapasztalható súlyos jogsértésekkel kapcsolatban.