József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tovább csökkent Bush népszerűsége

MTI
2005.10.13. 18:07

Az NBC televízió és a The Wall Street Journal felmérése szerint az amerikaiak 39 százaléka elégedett csupán azzal, ahogyan az elnök hivatali munkáját ellátja. Ez a mutató szeptemberben 40 százalék volt. Az elnök kedvezőtlen megítélését Irak mellett más tényezők is befolyásolják, és számuk egyre növekszik.

Az illetékes hatóságok kezdeti lomhasága és tehetetlenkedése a Katrina hurrikán pusztítása után ugyanúgy rontott az elnök mutatóján, mint a benzinárak emelkedése. A felmérések tanúsága szerint már konzervatív bázisa is kezd elfordulni tőle, és valóságos felzúdulást váltott ki körükben, hogy személyes bizalmasát és fehér házi jogi tanácsadóját, a bíráskodásban és alkotmányjogban teljesen járatlan és ismeretlen Harriet Mierst nevezte ki a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjának. A bázis több neves értelmiségi véleményvezére bírálta az elnököt azért, hogy nem egy fajsúlyos és egyértelműen konzervatív személyiséget jelöl a tisztségre, aki képes arra, hogy jobb felé billentse el a kilenctagú testületet.

A The Wall Street Journal csütörtöki száma szerint a megkérdezett amerikaiak 27 százaléka támogatja, 21 százaléka pedig ellenzi Miers jelölését. A felmérésbe bevont 807 amerikai 48 százaléka demokrata párti többséget szeretne a kongresszusban, és csak 39 százalékuk szeretne republikánus párti többséget. A kilenc százalékpontos különbség 11 év óta a legnagyobb a két párt között. ítani a termékeket.