Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Verheugen támadja Merkel Törökországgal kapcsolatos politikáját

MTI/dpa
2005.10.14. 06:43
Hadat üzent a jövendőbeli német kancellár, Angela Merkel Törökországgal kapcsolatos politikájának Günter Verheugen, az Európai Unió ipari biztosa.

A "Spiegel Online" pénteki számában Verheugen úgy vélekedett, hogy a Merkel által favorizált úgynevezett privilegizált partneri viszony már régóta létezik Törökországgal. Ennek kapcsán rámutatott arra, hogy Törökország az egyetlen állam, amely vámuniót kötött az EU-val, s ezen túlmenően Ankara tagja a NATO-nak. "Mit tudna egy privilegizált partneri viszony nyújtani azon túl, amivel Törökország már amúgy is rendelkezik" - tette fel a kérdést a korábbi bővítési, jelenleg ipari biztos.

Ebből kiindulva Verheugen az Ankara és az EU közötti tárgyalások egyetlen céljának az ország uniós csatlakozását nevezte. Angela Merkel bírálatával szemben az EU ipari biztosa elismerő szavakkal szólt a távozó Gerhard Schröder kancellárról. Verheugen hangsúlyozta: "Schröder feltétel nélküli és tevékeny támogatása nélkül nem lehetett volna sikeres az unió kibővítése."

Gerhard Schröder egyébként a napokban éppen Isztambulban hangsúlyozta: nézete szerint a CDU/CSU által Törökországgal szorgalmazott "privilegizált partneri viszony" a csatlakozási tárgyalások megkezdésével "történelmileg lezártnak" tekinthető. Kijelentését a német konzervatív pártok meglehetősen helytelenítették.