Emőke
-4 °C
9 °C

Békésen zajlott a szabadkai tiltakozás

MTI
2005.10.15. 19:24
Békésen, incidensek nélkül és viszonylag mérsékelt érdeklődés mellett zajlott szombaton Szabadkán a vajdasági magyarellenes jogsértések miatt rendezett első délvidéki tiltakozás.

A Szabadkai Népszínház és a városháza közötti főtéren tartott közel kétórás megmozduláson felszólaltak a vajdasági magyar pártok és civil szervezetek vezetői, felvidéki és erdélyi szervezetek képviselői is beszéltek. Felolvasták a Civil Mozgalom (CM) nevű szervezett követelését, amely szerint nemzetközi megfigyelők állandó jelenléte szükséges a tartományban, a hatóságoknak nem szabad bagatellizállniuk a jogsértéseket, hatékonyan kell eljárniuk, és példásan meg kell büntetniük a támadások elkövetőit.

Az anyaország hivatalos képviselői nem voltak jelen a megmozduláson, de felolvasták Becsey Zsoltnak, a Fidesz-MPSZ európai parlamenti képviselőjének üzenetét. Becsey szerint a szabadkai tüntetés azt fejezi ki, hogy a Vajdaság soknemzetiségű voltát veszélyeztető eddig politika nem folytatható, és a passzív hatósági hozzáállással megtűrt, sőt, bátorított etnikai tisztogatás egy őshonos nép ellen nem lehet az európai folyamat része.

Felolvasták Doris Packnak, az Európai Parlament délszláv vegyes bizottsága elnökének üzenetét is, amelyben a brüsszeli politikus reményét fejezte ki, hogy a szerb kormány tisztában van óriási felelősségével, azzal, hogy békés együttélést kell biztosítania a régióban élő nemzeti közösségek számára.

Felszólalt minden délvidéki magyar párt elnöke, kivéve a legnagyobb politikai szervezet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetőjét. A VMSZ előzőleg közleményben tudatta, hogy messzemenően támogatja a tiltakozást, de nem avatkozik bele a civil szervezetek munkájába.