Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Kettős robbantás Iránban

MTI
2005.10.16. 01:00
Négyen meghaltak, kilencvenen - más források szerint százketten - megsebesültek, amikor szombaton két pokolgép robbant az iraki határ közelében, Irán délnyugati részén fekvő Ahváz város bevásárló negyedében - közölték hivatalos források és az állami televízió.

Huzisztán tartomány főként arabok lakta székhelyének, Ahváznak a nagy forgalmú Naderi sugárútján szemetestartályokba rejtett pokolgépek robbantak fel szombat este. A detonáció következtében több üzlet megrongálódott. A sebesültek közül néhánynak az állapota válságos.

Öt órával a robbanás után a támadás elkövetését még senki sem vállalta magára. Iráni biztonsági illetékesek egy szélsőséges iráni arab csoportot gyanúsítanak a merénylettel.

Az iráni elnökválasztási kampány idején, júniusban Ahvázban négy merényletet követtek el, amelyeknek legkevesebb nyolc halálos áldozata és közel kilencven sebesültje volt.

A támadások után, amelyek elkövetését három szélsőséges arab csoport vállalta magára, a teheráni hatóságok az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát vádolták meg "etnikai és vallási feszültségek szításával" a Közép-Keleten.

Nagy-Britannia október elején határozottan elutasította az újabb iráni vádaskodásokat, amelyek szerint a brit titkosszolgálatoknak szerepe lett volna a legutóbbi hónapokban Huzisztánban történt erőszakos cselekményekben. London viszont azzal vádolta meg Teheránt, hogy Irán látja el robbanóanyaggal a brit katonák ellen pokolgépes merényleteket elkövető iraki felkelőket.