Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Fel nem robbant rakétát találtak Saron farmja közelében

MTI
2005.10.16. 01:06
Fel nem robbant rakétát talált egy izraeli katonai őrjárat szombaton Ariel Saron izraeli kormányfő birtoka közelében, a házilagos készítésű rakétát palesztinok lőtték ki a Gázai övezetből, közölték biztonsági források. A rakétát, amely feltehetően műszaki meghibásodás miatt nem robbant fel, hét héttel ezelőtt lőtték ki.

Izraeli illetékesek már augusztusban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy fegyveres palesztin csoportok rakétáik hatótávolságát megnövelve elérhetik a kormányfő farmját is. Eddig a Gázai övezet északi részéből kilőtt házilagos készítésű, főként Kasszám típusú rakéták csak néhány kilométerre távolabb, a Negev-sivatagban lévő Szderót városát érték el.

Ariel Saron birtoka, ahol rendszerint a hétvégéket tölti, szintén a Negev-sivatagban található, Szderóttól északkeletre, a Gázai övezettől mintegy tíz kilométerre.

A Palesztin Hatóság szombaton bejelentette, hogy szeptemberben tizenhét, Izrael elleni támadást hiúsított meg. A belügyminisztérium közleménye szerint, amely a részletekre nem tér ki, a palesztin biztonsági erők 75 robbanóeszközt találtak, 15 Kasszám rakétát koboztak el és hét, Egyiptomból a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahba irányuló fegyvercsempészési kísérletet akadályoztak meg.

Az izraeli hatóságok gyakran vádolják Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét azzal, hogy semmit sem tesz a fegyveres csoportok megfékezésére. Izrael - 38 évi megszállás után - szeptemberben vonult ki a Gázai övezetből. A kivonulás befejezése előtt Ariel Saron "nagyon kemény választ" ígért az esetleges palesztin merényletekre.