Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Romano Prodi lesz Berlusconi kihívója

MTI
2005.10.17. 07:13

Romano Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke győzött az olasz baloldal vasárnapi kormányfőjelölt-választásán, így ő lesz a jövő évi parlamenti választásokon Silvio Berlusconi balközép kihívója; az előválasztásra azonban árnyat vetett egy helyi politikus meggyilkolása.Nem végleges adatok szerint az előválasztáson országszerte több mint hárommillióan vettek.

A szavazatok 60 százalékának feldolgozása alapján Romano Prodi a voksok 72,3 százalékát kapta. A végleges adatokat hétfő délelőtt teszik közzé - közölték hétfő reggel a szervezők. A baloldal kormányfőjelölti tisztért heten versenyeztek, Prodi után a legtöbb szavazatot - 15,9 százalékot - Fausto Bertinotti, a Rifondazione Communista (Kommunista Újjáalakítás) 65 éves vezetője kapta.

A szavazóhelyiségek bezárása előtt a rendőrség bejelentette, hogy álarcos fegyveresek agyonlőtték Franscesco Fortugnót, a dél-olaszországi Calabria tartomány regionális kormányának 54 éves alelnökét, egy balközép párt tagját. A rendőrség és politikusok szerint a gyilkosság, amelynek ndítéka egyelőre ismeretlen, a ,Ndranghetának, a szicíliai maffia calabriai megfelelőjének a kézjegyét viselte magán. A gyilkosság egész Olaszországot megrázta, és politikusok egész sora ítélte el, közöttük Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök.