Emőke
-4 °C
9 °C

A Wiesenthal Központ kiadja Polgár Lajos nyilas aktáit

MTI
2005.10.17. 08:07

A Simon Wiesenthal Központ a héten adja át Magyarország izraeli nagykövetségének az Ausztráliában élő Polgár Lajos Nyilaskeresztes Pártban betöltött tisztségeivel kapcsolatos dokumentumokat - írta vasárnap a NEWS.com.au internetes hírportál. A Simon Wiesenthal Központ nem zárja ki, hogy a volt nyilas emberiesség elleni bűnökkel is gyanúsítható.

A The Australian című ausztráliai lap olyan dokumentumokat tárt fel Budapest Főváros Levéltárában, amelyek szerint a Nyilaskeresztes Párt egyik magas rangú vezetője megbízta Polgár Lajost a párt székháza, "a Hűség Háza" irányításával. Ebben a székházban zsidókat kínoztak meg. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal központ jeruzsálemi irodájának vezetője szerint megalapozott dolog Polgár Lajost emberiesség elleni bűnökkel gyanúsítani, figyelembe véve akkori beosztását. "A magyar zsidók megsemmisítésére törekvő párt aktív tagja volt. Nagy valószínűséggel részese lehetett több súlyos háborús bűncselekménynek" - mondta.

A 89 éves Polgár Lajos, aki Victoriában élt, amióta 1949-ben kivándorolt Ausztráliába, tagadja, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita volt, és "teljesen ártatlannak" mondta egy nemrégiben adott nyilatkozatában a párt kivégzett vezetőit - írja a NEWS.com.au.