Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Öt évre ítélték az interneten publikáló kínai ellenzékit

MTI
2005.10.17. 09:05

Egy kínai fellebbviteli bíróság helybenhagyta azt az 5 évi börtönbüntetést, amelyet egy interneten publikáló ellenzékire rótt ki korábban az első fokú bíróság - közölte hétfőn egy emberjogvédő szervezet. A 42 éves Csang Lint (Zhang Lin) "az állambiztonság veszélyeztetése" címén ítélte el a kelet-kínai Anhuj tartomány Pengpu (Bengbu) városának bírósága, miután bűnösnek találta "az alkotmány alapjaival ellentétes cikkek és tanulmányok internetes közlésében".

A zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson az ügyész részleteket olvasott fel Csang egyik tanulmányából. A vád azt is felrótta Csangnak, hogy hivatalos engedély nélkül interjút adott egy külföldi médiumnak. Az első fokú ítéletet július 28-án hirdették ki, azt erősítette meg most a fellebbviteli bíróság. Csang Lin a fellebbviteli tárgyaláson újfent ártatlanságát hangoztatta, majd az ítélet kihirdetését követően kérte ügyvédjét, hogy fellebbezzen a legfelsőbb bírósághoz - adta a külföldi tömegtájékoztató eszközök tudtára a Hálózat a Kínaiak Emberi Jogainak Védelmére elnevezésű szervezet.

Az írót január 29-én tartóztatták le, miután megpróbált részt venni Csao Ce-jang (Zhao Ziyang) volt kínai pártfőtitkár temetésén, akit a reformerek és az ellenzékiek nagy tisztelete övezett az 1989-es tienanmeni téri események óta. A kínai hatóságok nem akarták, hogy a politikus temetése "ellenzéki rendezvénnyé" váljék.