Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Juscsenko: ukránok akartak megmérgezni

MTI
2005.10.17. 11:14

Az ukrán elnök szerint igen sok szálon fut a nyomozás az ő megmérgezésének ügyében, de abban biztos, hogy ukránok törtek az életére. Hozzátette: ha elődjét találnák bűnösnek, őt is törvény elé idézik.

Viktor Juscsenko hétfőn Londonba érkezett, hogy átvegye a Királyi Külügyi Intézet (RIIA) újonnan alapított nemzetközi kitüntetését, a Chatham House díjat. A díjat fényes fogadás keretében II. Erzsébet királynő nyújtja át Juscsenkónak, aki az első ilyen kitüntetettje a londoni intézetnek.

Az ukrán elnök a BBC rádiónak hétfőn azt mondta: az ő megmérgezése ügyében "tíznél több" lehetséges változatot vizsgálnak a hatóságok, és "vannak új értesülések". Juscsenko ezeket nem részletezte, de kijelentette: szerinte ukránok voltak az elkövetők.

Arra a kérdésre, hogy ha a nyomok közvetlenül elvezetnek elődjéhez, Leonyid Kucsma volt államfőhöz, akkor az egykori elnököt vád alá helyezik-e, vagy mentességet fog élvezni, Juscsenko kijelentette: ebben az esetben Kucsma sem kapna mentességet, mivel "mindenki egyenlő a törvény előtt".