Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Izrael minden kapcsolatot felfüggesztett a palesztinokkal

MTI
2005.10.17. 13:46

Palesztin szélsőségesek ciszjordániai terrortámadása után Izrael minden kapcsolatot felfüggesztett a palesztin vezetéssel. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője hangoztatta, hogy ideiglenes intézkedésről van szó, amellyel - mint fogalmazott - "erőteljes üzenetet" kívánnak küldeni a palesztinoknak. "Nem szeretnénk, ha visszatérne, hogy naponta támadásokat hajtanak végre izraeli polgári személyek ellen" - indokolta az intézkedést a minisztérium képviselője.

Az izraeli hatóságok azt követően szánták el magukat erre a lépésre, hogy palesztin fegyveresek előző nap három izraelit agyonlőttek, négyet pedig megsebesítettek egy ciszjordániai zsidó település közvetlen közelében. A merénylet nyomán az izraeli hadsereg tizennyolc palesztin szélsőségest őrizetbe vett.

A merényletet követően Izrael megszigorította a biztonsági intézkedéseket is Ciszjordániában: ismét korlátozásokat vezetett be a palesztin autóforgalomra és már lebontott ellenőrzőpontokat épít újjá.

Palesztin részről elítélték az izraeli intézkedéseket. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló rendkívül veszélyesnek nevezte az izraeli lépést, hangoztatva, hogy az csak tovább szítja az erőszakot, a közlekedési korlátozásokat pedig kollektív büntetésnek minősítette. Erekát szorgalmazta, hogy a szemben álló felek folytassák a béketárgyalásokat.