Auguszta
-4 °C
2 °C

Nem emelnek vádat az újnáci felvonulást megzavaró magyarok ellen

MTI
2005.10.18. 15:42

A szlovák ügyészség úgy döntött, mégsem emel vádat az ellen a két magyar fiatal ellen, akik a nyáron Révkomáromban közbekiabálással zavarták meg egy szlovák újnáci csoport erőfitogtató felvonulását. Július 5-én Cirill és Metód révkomáromi szobra előtt az újnácinak minősített szélsőséges Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű párt és az Új Szabad Szlovákia (NSS) nevű társaság tartott erődemonstrációt. A félszáz felvonuló a döntően magyar többségű városban a Hitler csatlósállamaként 1939-től 1945-ig fennállt első szlovák állam félkatonai szervezete, a Hlinka Gárda egyenruháit utánzó öltözéket viselt.

A Trianont éltető szlovák egyenruhásokkal egy helyi és magyarországi fiatalokból - köztük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szimpatizánsaiból - vebuválódott, "Vesszen Trianon"-t kiabáló magyar társaság keveredett szócsatába. Az incidens során több magyart őrizetbe vettek, később elengedték őket. Kettejük ellen a révkomáromi járási ügyész fasiszta propagandának minősülő magatartás miatt akart vádat emelni. A fekete egyenruhás újnácik ellen viszont nincs kifogás, hiszen ők előre bejelentett tüntetés résztvevői voltak.

Időközben az újfasiszták "fegyelmezett" demonstrációja miatt több feljelentés is érkezett a szlovák Legfőbb Ügyészséghez. A csoport frontemberét, egy gimnáziumi tanárt azóta egy ismeretlen megverte. A rendőrségi házkutatás során több önkényuralmi jelképet, újfasiszta propagandaanyagot foglaltak le nála. Ezek után elképzelhető, hogy a párt betiltását célzó törekvéseknek lesz jogi foganatja.