Piroska
-2 °C
5 °C

Elhunyt a peresztrojka főideológusa

MTI
2005.10.18. 19:06

Elhunyt Alekszandr Jakovlev, az 1980-as évek második felét jellemző szovjet reformtörekvés, a "peresztrojka" egykori főideológusa. A régóta magas vérnyomással küszködő, 81 éves Jakovlev kedden hunyt el Moszkvában.

Halálát a szabadság és a demokrácia híveinek nagy veszteségeként fájlalta Mihail Gorbacsov, az első és egyben utolsó szovjet elnök, akivel együtt törekedtek a rendszer megreformálására, de csak az összeomlását készítették elő.

Jakovlev 1953-ban került a szovjet kommunista párt központi bizottságának apparátusába. A Sztálin halála utáni enyhülés lehetővé tette, hogy 1957-58-ban az amerikai Columbia Egyetemen tökéletesítse történész képzettségét. 1973-ban kanadai nagykövetté nevezték ki. Ekkor ismerkedett meg Mihail Gorbacsovval, aki a politikai bizottság tagjaként járt Kanadában.

A nyolcvanas évek közepén, a Gorbacsov-éra idején Jakovlev a politikai bizottságban az ideológia területét felügyelte. Kulcsszerepet játszott a médiaszabadságot ösztönző "glasznoszty" (nyilvánosság) politikájában, valamint a sztálini rendszer bűneinek leleplezésében. A posztszovjet időkben visszavonult a nagypolitikától, de még hosszú éveken át vezette a politikai megtorlások áldozatainak rehabilitálásával foglalkozó bizottságot.

Bár Jakovlev bírálta az utóbbi időben tapasztalt tekintélyuralmi tendenciákat, Vlagyimir Putyin elnök is részvétét fejezte ki özvegyének.