Szilárda
0 °C
6 °C

Új magyar főkonzulátus nyílhat Csíkszeredán

MTI
2005.10.19. 09:00

Várhatóan megszületik a csíkszeredai főkonzulátusról szóló megállapodás a csütörtöki magyar-román együttes kormányülésen, amelynek előkészítése során több munkát végzett el a kétoldalú kapcsolatokban a két kormány, mint a megelőző öt-hat évben összesen - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI-vel.

"Természetesen azért megyünk, hogy megállapodjunk a nyitásról" - mondta a miniszterelnök, de hangsúlyozta: bármennyire is fontos kérdés a csíkszeredai magyar főkonzulátusról születő megállapodás, nem szabad, hogy a kormányülés többi, úgyszintén jelentős gyakorlati kérdéséről elterelje a figyelmet. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a háromórásra tervezett kormányülés napirendjén 11 pont szerepel. Mindegyikben vagy konkrét döntés, vagy konkrét feladatok meghatározása várható. "Nem ünnepségre készülünk, ahol van két ünnepi szónoklat és mindenki megy haza" - mondta.

Napirenden szerepel egyebek között az államhatár rendjéről, az együttműködésről és a kölcsönös segítségnyújtásról szóló szerződés aláírása, számos környezetvédelmi probléma megvitatása. Jegyzőkönyvben rögzítik a sokat vitatott verespataki aranybánya tervével kapcsolatban készített környezetvédelmi hatásvizsgálatot. Szó lesz kulturális, oktatási, belügyi-közigazgatási, energetikai kérdésekről.