Szilárda
0 °C
6 °C

Gyurcsány: Magyarország nem akarja Erdélyt

MTI
2005.10.20. 20:49

Magyarország nem akarja Erdélyt, mert tudja, milyenek az aktuális politikai realitások, s hogy a Trianonban elvesztett területek visszaszerzésére irányuló XX. századi politika csak szenvedéseket okozott - jelentette ki Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök csütörtökön a román televízióban. A magyar kormányfő Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnökkel együtt szerepelt a román televízió politikai talkshow műsorában a román és a magyar kormány együttes ülése után.

Az Erdélyre vonatkozó kijelentéséhez a magyar miniszterelnök hozzátette: a második világháború utáni békét tíz magyar közül kilenc elfogadja. Majd hangsúlyozta: a magyar népnek és a budapesti kormány politikájának nincsenek soviniszta tendenciái. Rámutatva, hogy a XX. században a román és a magyar királyi állam kölcsönösen sebeket ejtettek, de ma már ezek túlhaladottak, a magyar kormányfő kijelentette: a két ország kapcsolataiban jobban ki kell használni a jelent és a jövőt, magunk mögött kell hagynunk a múltat, mert abban találhatók a nézeteltérések okai.

A történelminek nevezett közös román-magyar kormányülés után Popescu Tariceanu román kormányfő kilátásba helyezte: a jövőben a bukaresti más szomszédos országok kormányával is tarthat együttes ülést. Ezek között nevezte meg Bulgáriát és - a moldovai demokratizálódási folyamat folytatásának függvényeként - a Moldovai Köztársaságot.