Auguszta
-4 °C
2 °C

Haríri fia nemzetközi bíróságot állíttatna fel

MTI
2005.10.22. 13:18

Üdvözölte szombaton Szaad Haríri libanoni parlamenti képviselő az ENSZ vizsgálóbizottságának jelentését az apja, Rafík Haríri volt kormányfő elleni merényletről és nemzetközi bíróság felállítását szorgalmazta a bűnösök elítélésére.

A szaúd-arábiai Dzsiddában tartózkodó ifjabb Haríri szerint a szíriai illetékesek felelősségét kimutató bizottsági jelentés "az első lépés az igazság útján".

A politikus arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy továbbra is támogassa a gyilkosság kivizsgálásával megbízott nemzetközi bizottság munkáját, hogy a tettesek egy nemzetközi bíróság előtt szembesüljenek az igazságszolgáltatással. "Nem bosszút akarunk állni, hanem igazságszolgáltatásra törekszünk" - mondta.

A volt miniszterelnököt február 14-én húsz másik emberrel együtt pokolgép ölte meg Bejrútban. A most pénteken nyilvánosságra hozott ENSZ-bizottsági jelentés szerint a gyilkosságra vonatkozó döntés nem születhetett meg magas rangú szíriai biztonsági illetékesek jóváhagyása és libanoni kollégáik közreműködése nélkül. Damaszkuszban elutasították a vádat.