Eleonóra
-1 °C
2 °C

Irán szolidáris Szíriával a Harírival kapcsolatos ENSZ-jelentés ügyében

MTI
2005.10.22. 20:22
Szolidaritását fejezte ki Irán Szíriával, legfőbb régióbeli szövetségesével annak az ENSZ-bizottsági jelentésnek a közzététele nyomán, amely Damaszkusznak szerepet tulajdonít Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásában.

A Detlev Mehlis német ügyész vezette bizottság jelentésének "nem szabad politizáltnak lennie" - jelentette ki szombaton Hamid Reza Aszefi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője, aki szerint "ilyen kérdésben nem szabad elsietetten ítélkezni". A szóvivő úgy látja, hogy "egyes országok saját céljaikra akarják használni a jelentést az igazság rovására".

A Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak átadott vizsgálóbizottsági jelentés megállapítása szerint "egy irányba mutató bizonyítékok jelzik a libanoni és szíriai szerepet ebben a terrorakcióban".

Szíria szombaton elutasította a bizottság következtetéseit, de egyúttal késznek mondta magát az együttműködésre az ENSZ-szel az ügyben.

A libanoni és szíriai titkosszolgálatok több illetékesének felelősségét megállapító jelentést a bejrúti kormány üdvözölte, azt hangoztatva, hogy az "a libanoniak reményeihez mérhető".