Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem akarnak elköltözni a Wilma miatt

MTI
2005.10.24. 06:32

A Wilma hurrikán miatt Florida déli részének mintegy 160 ezer lakosát szólították fel otthona elhagyására a hatóságok, de a felhívásnak egyelőre nincs sok foganatja, az érintettek többsége nem költözik.

A mexikói Yucatan-félszigetet végigpusztító trópusi vihar közép-európai idő szerint várhatóan hétfőn dél tájban éri el a félszigetet, mégpedig annak legsűrűbben lakott délkeleti részén, Miami, Fort Lauderdale és Palm Beach térségében, ahol mintegy ötmillió ember él. Bár a Wilma ereje a mexikói partok fölött csökkent, a vihar a Mexikói-öböl fölött újból felerősödött, és jelenleg óránként 22 kilométeres sebességgel tart Florida felé.

Az öt fokozatú Saffir-Simpson-skálán vasárnap kettes fokozatúnak minősített Wilma további erősödésére számítanak a meteorológusok, és nem tartják kizártnak, hogy óránként 170 kilométeres szélsebességgel, a normálisnál akár 5 méterrel is magasabb hullámokat hajtva tör rá a délkelet-floridai partokra. Ha ez bekövetkezik, akkor ereje felülmúlja a térségben tavaly 15 milliárd dollár kárt okozó - ezzel az amerikai történelemben a második legköltségesebbnek számító - Charley hurrikánét.