Auguszta
-4 °C
2 °C

Cseh lap méltatja a magyar-román kormányülést

MTI
2005.10.24. 09:59

A bukaresti magyar-román kormányülésről ír legújabb számában a Respekt című cseh politikai hetilap. A cikk szerzője, Petr Morvay (Morvay Péter) Európa keleti fele történelmének "áttörő" jellegű eseményeként méltatja az együttes kormányülést.

A felek nem titkolják - írja -, hogy a francia-német megbékélésből indultak ki. Magyarország és Románia viszonya ugyanis a Rajna két partján élő két nemzet vitáitól semmiben sem marad el.

A magyarok továbbra is szomorkodnak történelmi államuk szétesése felett, s zavarja őket az erdélyi magyarság jogainak megtagadása. A románok pedig azzal gyanúsítják a magyarokat, hogy vissza akarják szerezni elvesztett területeiket - olvasható a lapban.

A múlt értékelésében a kormányok most sem értettek egyet, s a kérdést a jövőre halasztották. A két kormány inkább egy sor konkrét gyakorlati megállapodást írt alá.

Leegyszerűsítve: Magyarország és Románia úgy viselkedett, mint két teljesen normális szomszéd ország. Ugyanakkor ez a legígéretesebb elmozdulás - szögezi le a szerző.