Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hét évi börtön egy Berlusconihoz közelálló képviselőnek?

MTI
2005.10.24. 13:54

Hét évi börtönt kért hétfőn egy milánói fellebbviteli bíróság ügyésze egy Silvio Berlusconi kormányfőhöz közálló olasz képviselőre, bírák megvesztegetése miatt.

A 70 éves Cesare Previtit 2003-ban már elítélték első fokon öt évi börtönre ugyanezért a bűncselekményért. Berlusconit, akit szintén az igazságszolgáltatás megvesztegetése miatt fogtak perbe, 2004 decemberében felmentették elévülés címén. A miniszterelnök azonban fellebbezett, mert teljes egészében tisztázni akarja magát a vád alól.

Az ügy még 1985-re megy vissza: a félig állami tulajdonban lévő SME mezőgazdasági-élelmiszeripari cégért Berlusconi, akkor a Fininvest elnöke és a Buitoni cég elnöke, Carlo De Benedetti versengett. Az üzleti jogász Previtit azzal vádolják, hogy lefizette a bírákat, hogy Berlusconinak kedvező döntést hozzanak.

Previti esetének külön aktualitást ad, hogy a jobboldali többségű olasz parlament elé a napokban kerül egy erősen vitatott törvénytervezet, amely csökkentené az elévülési időt bizonyos bűncselekmények esetében. Ez például az igazságszolgáltatás korrumpálása esetében, ha a vádlott büntetlen előéletű, 15 vagy akár 10 évre is csökkenhet. Az ellenzék a tervezetet ezért "Previti-mentőnek" nevezi.