Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Folytatódik az osztrák diplomatabotrány

MTI
2005.10.25. 18:10

Újabb volt osztrák diplomata ellen indítottak eljárást Ausztriában. A bécsi államügyészség kedden feljelentést tett a lagosi osztrák konzulátus volt vezetője ellen azzal a váddal, hogy osztrák vállalatok nevében kiállított hamis meghívólevelekre nigériaiak százainak vagy ezreinek állított ki osztrák vízumokat.

A 62 esztendős diplomatát hazahívták és nyugdíjazták, ügyében vizsgálatot indítottak, és ellenőrizték korábbi kijevi állomáshelyén végzett tevékenységét is. A feljelentett egykori konzul állítólag nem pénzért adta boldog-boldogtalannak a schengeni térségbe való bejutást biztosító vízumokat, hanem azért, mert attól tartott, hogy elköltöztetik Lagosból a konzulátust, és a vízumkiadás növekedésével akarta igazolni hivatala fenntartásának a szükségességét.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a hivatali visszaéléssel általa okozott kár meghaladja a 40 ezer eurót, akár 10 évig tartó szabadságvesztéssel is büntethetik.

Hasonló vízumkiadási visszaélések után nyomoznak az osztrák hatóságok a belgrádi, a bukaresti és a budapesti konzulátussal kapcsolatban is.