Auguszta
-3 °C
2 °C

Folytatódó huzavona a román kisebbségi törvény körül

MTI
2005.10.26. 20:28

Folytatódik a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényjavaslat kálváriája a román törvényhozásban, miután szerdán a képviselőház házbizottságában és napirendi szakbizottságában a Konzervatív Párt (PC) képviselői ismét kihátráltak a koalíciós kormány álláspontja mögül.

Mint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei képviselője, a román képviselőház háznagya az MTI-nek elmondta, a házbizottság nagy-romániás (PRM) és szociáldemokrata párti (PSD) javaslatra szerdán nem adott helyt a koalíciós kormány kérésének, hogy a román alsóházban gyorsított eljárással tárgyalják meg a kisebbségi törvényjavaslatot.

Az ellenzék úgy tudta érvényesíteni a jogszabállyal kapcsolatos álláspontját - fejtette ki Kelemen Hunor -, hogy a képviselőház napirendjével kapcsolatos heves vita közben a házbizottság konzervatív párti tagja otthagyta az ülést, s így a kormánykoalíció elvesztette egy szavazatos többségét a testületben.

Ennek eredményeként, és Adrian Nastase házelnök aktív közreműködésével, a házbizottság úgy döntött, hogy elutasítja a Tariceanu-kormány kérését, hogy a jogszabályjavaslatot sürgősségi eljárással tűzze napirendre. Sőt, a törvényjavaslatra vonatkozó jelentés határidejét a lehető leghosszabbra, 45 naposra szabta ki a házbizottság.