Bernadett
0 °C
4 °C

Egy rejtjeles távirat miatt feljelentést tesz a Külügy

MTI
2005.10.27. 16:13

A Külügyminisztérium hivatalból büntető feljelentést tett a legfőbb ügyészségen ismeretlen tettes ellen egy rejtjeles távirat kérdésében, és kérte az ügy kivizsgálását - mondta a külügyminiszter.

Nemcsak tartalmában elfogadhatatlan, hanem eljárási szabályokat is sért, hogy az egyik napilap politikusokra hivatkozva megjelölte egy rejtjeles távirat számát. Ez a jelenleg érvényes szabályok szerint csak úgy történhetett, hogy egy erre jogosulatlan személy az információt illetéktelennek kiadta - szögezte le Somogyi Ferenc.

Az ügy előzménye, hogy Németh Zsolt (Fidesz), a parlament külügyi bizottságának elnöke szerdán kérte a külügyminisztertől, hogy a betekinthessen titkos külügyi anyagokba. Németh Zsolt azt szerette volna megtudni, igaz-e, hogy - mint mondta - a stockholmi magyar nagykövet táviratában a kormányfő számára kampányjavaslatokat fogalmazott meg.

"A távirat tartalmának ismeretében már szerdán jeleztem, hogy nincs semmiféle olyan része annak a nagyköveti jelentésnek, ami a miniszterelnök számára megfogalmazott kampánytanácsként értelmezhető" - szögezte le Somogyi Ferenc.

Hozzátette: a helyzet tisztázása érdekében lehetővé teszi, hogy a parlament külügyi bizottságának vezetői megismerkedjenek a rejtjeles távirat teljes szövegével.