Benedek
-5 °C
5 °C

Hodorkovszkij a börtönből is harcol a Kreml ellen

MTI
2005.10.27. 17:00

Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás csütörtökön azt üzente támogatóinak, hogy nem fog megtörni a délkelet-szibériai börtöntelepen, hanem folytatja harcát a Kreml ellen, hazája modernizálásáért.

A Kreml megpróbált engem teljesen elszigetelni, sőt fizikailag elpusztítani - állította a részben visszaállamosított Yukos cég alapítója első hosszabb üzenetében azóta, hogy a moszkvai vizsgálati fogházból a kínai határmelléki Csitai területen lévő Krasznokamenszk melletti börtöntelepre szállították.

A Kremlben azt remélik, hogy Hodorkovszkijt hamarosan elfelejtik. Meg akarnak győzni titeket, barátaim, hogy a harcnak vége, hogy bele kell törődni az önző bürokraták uralmába. De ez nem igaz. A harc csak most kezdődik - öntött lelket híveibe a 42 éves mágnás, aki tíz napja érkezett meg a Moszkvától hat időzónányira lévő táborba, hogy letöltse a nagyarányú csalásért és adóelkerülésért rá kirótt nyolc évből hátra lévő hatot.

Sok megfigyelő szerint Hodorkovszkijt a Kreml valójában azért büntette, mert politikai ellenfelet látott benne. Orosz tisztségviselők szerint viszont azárt állítja be magát mártírként, hogy elfedje privatizációs és adócsalásait. Az egyszerű oroszok zöme egyetért elítélésével, de a feltörekvő középosztály csoportjaiban támogatókra lelhet politikai programjával.