Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szlovákia cáfolja a magyar főkonzulátus lehallgatását

MTI
2005.10.27. 18:55

A szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatója, Ladislav Pittner csütörtökön a szlovák parlamentben cáfolta a kassai magyar főkonzulátus állítólagos lehallgatásáról szóló hírt.

Pittner a törvényhozás plénuma előtt kijelentette: feloldja a hivatali titoktartás alól azt a két személyt, akik az egyik szlovák kereskedelmi televízió állítása szerint 2000-ben poloskát telepítettek az akkor létesített magyar diplomáciai képviselet egyik helyiségébe.

Egy hétfő éjszakai műsorban megszólaltattak egy vállalkozót, aki annak idején a magyar főkonzulátus helyiségeinek felújításán dolgozott. Állítása szerint két titkosszolgálati ügynököt volt kénytelen alkalmazni azért, hogy azok a magyar főkonzulátust bepoloskázzák.

Vladimír Palko belügyminiszter a parlament plénuma előtt megerősítette: az állítólagos lehallgatás ügyében a rendőrség vizsgálja a televízióban elhangzott állítások hitelességét.

A szlovák sajtóban megjelent értesülés szerint a vállalkozó ellen tekintélyes adóhátralék miatt folyik eljárás, ezért vélhetően azzal fenyegetőzött, hogy ha nem szüntetik meg az ellene szóló eljárást, akkor kitálal a sajtónak a magyar főkonzulátus lehallgatásáról.