Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A román koalíciós pártok a szélsőségesek ellen

MTI
2005.10.27. 20:23

"Határozottan elítéljük bármely szélsőséges és nacionalista retorika használatát a román politikai életben" - szögezte le csütörtöki közös közleményében a román kormánykoalíciót alkotó négy párt Corneliu Vadim Tudor nagy-romániás pártvezér hétfői szenátusi kirohanása kapcsán.

Hétfőn a román szenátusban a kisebbségi törvény vitájában Corneliu Vadim Tudor kijelentette: "Az RMDSZ terrorista szervezet, amelyet törvényen kívül kell helyezni".

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott állásfoglalás szerint "Románia magáévá tette a bármely etnikumú vagy vallású egyén iránti tisztelet, a tolerancia és a multikulturalizmus európai értékeit, amelyek 1990. után az ország modernizálásának alapját képezték és lehetővé tették az ország európai uniós csatlakozási folyamatának elindítását".

Tizennégy hónnappal az európai családba lépés előtt "elfogadhatatlan egy olyan retorika újraélesztése, amelynek csupán az a célja, hogy etnikai kritériumok szerint félelmet és gyanakvást hintsen el a román állampolgárok között" - szögezte le a közös sajtóközlemény.

A román kormánykoalíciót a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Demokrata Párt (PD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Konzervatív Párt (PC) alkotja.