Piroska
-2 °C
5 °C

Ellentüntetők akadályozták meg egy szélsőjobboldali tüntetést

MTI
2005.10.29. 21:28
Több ezer ellentüntető akadályozta meg szombaton a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) göttingeni megmozdulását.

A kora délutáni órákban az NPD mintegy 350 aktivistája gyűlt össze, hogy tüntetést tartson a városban. Különböző szervezetek, köztük a szakszervezetek, valamint egyházi csoportok felhívására azonban több mint háromezer ellentüntető vonult fel a tervezett szélsőjobboldali menet helyszínén, és elsősorban égő barikádokkal akadályozta meg a felvonulásain rendszerint a náci rendszert dicsőítő szélsőjobboldali csoportosulást a tervezett megmozdulás végrehajtásában.

Az ellentüntetés résztvevői "Nácik takarodjatok"´, "Nincs hely a fasiszták számára" plakátokkal vonultak fel, s a környékbeli házak lakói is tiltakozó táblákat tűztek ki a falakra. A hatóságok mintegy négyezer rendőrt vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldali tüntetők és az ellentüntetők közötti összecsapásokat. Tettleges összetűzésre ugyan nem került sor, a hatóságok azonban a szélsőjobboldali tüntetőket az eredetileg tervezett útvonal megváltoztatására kényszerítették.