Sára, Márió
2 °C
6 °C

Irán mentené a menthetőt

MTI
2005.10.30. 14:27

A Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izrael-ellenes kijelentését követő éles nemzetközi bírálatok nyomán a teheráni vezetés a hét végén megpróbálta korlátozni a "zsidó állam eltörlésére" felszólító nyilatkozat okozta politikai károkat. Az iráni külügyminisztérium szombaton közleményt adott ki, melyben leszögezte: Iránnak nincs szándékában Izraelt megtámadni, tiszteletben tartja az ENSZ alapokmányában vállalt kötelezettségeit, ezért, ahogyan korábban, a jövőben sem fenyeget erőszakkal, és nem is alkalmaz erőszakot egyetlen más ország ellen sem.

A kommüniké emlékeztetett az Iráni Iszlám Köztársaságnak a palesztin kérdésre vonatkozó elvi álláspontjára, mely szerint a cél nem Izrael megsemmisítése, hanem a palesztin föld megszállásának beszüntetése, minden palesztin menekült hazatérése, népszavazás tartása és egy demokratikus palesztin állam létrehozása, amelynek al-Kudsz (Jeruzsálem) a fővárosa.

Ahmadinezsád vasárnap maga is kisebbíteni igyekezett nyilatkozatának súlyát, amikor iráni egyetemisták előtt úgy nyilatkozott, hogy csupán megismételte az elmúlt 27 év iráni álláspontját. Nyilatkozatának egyetlen újdonsága az a figyelmeztetés volt - hangsúlyozta -, hogy az iszlám kormányok ne engedjék, hogy a Gázai övezetből történt izraeli kivonulást eszközül használják fel "az illegális izraeli rezsim" elismertetésére. Ha (az iszlám vezetők) engednek a nyomásnak - mondta Ahmadinezsád - ez szembeállítja őket az iszlámmal.