József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lemondtak tisztségükről a japán miniszterek

MTI
2005.10.31. 09:48

Lemondtak tisztségükről hétfőn a japán miniszterek, hogy Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök átalakíthassa kormányát - jelentette be Kameoka Ju kormányszóvivő. Koidzumi helyi idő szerint hétfő délután jelenti be a megváltoztatott kormány névsorát. Elemzők szerint az új összetételből lehet majd következtetni arra, hogy a kormányfő kit szán utódjául, amikor jövő év szeptemberében lejár a mandátuma.

Az NHK közszolgálati televízió szerint Koidzumi a külügyek egyik héjájának tartott Abe Sinzót fogja kinevezni a fő kormányszóvivőnek. Megfigyelők szerint a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) jobbszárnya Abét szeretné látni a miniszterelnöki székben Koidzumi távozása után. Más valószínű jelöltek is vannak azonban: Aszo Taro eddigi belügy-, Tanigaki Szadakazu pénzügyminiszter és Fukuda Jaszuo volt kabinetfőtitkár.

Nagy fölénnyel ismét az LDP győzött a szeptember 11-i parlamenti alsóházi választásokon, és koalíciós partnerével, az Új Komeito Párttal több mint kétharmadát birtokolja a képviselői helyeknek a képviselőházban.