Emőke
-4 °C
9 °C

Bush Alitot jelöli legfelsőbb bírónak

MTI
2005.10.31. 16:54

Samuel Alito konzervatív bírát jelölte hétfőn az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának George Bush amerikai elnök. A Demokrata Párt szenátusi kisebbségi frakciójának avezetője, Harry Reid és több más ellenzéki törvényhozó máris jelezte, hogy ellenezni fogja a Alito megerősítését.

Az elnök "Amerika egyik legkiválóbb és legtiszteletreméltóbb bírájának" nevezte jelöltjét hétfői washingtoni bejelentésében. Az 55 éves Alito olasz származású, a philadelphiai szövetségi fellebbviteli bíróság tagja.

Alito személyében Bush elnök már a második jelölttel rukkol elő a kilenctagú legfelsőbb szövetségi bíróságba, amelyben Sandra O,Connor mérsékelt konzervatív bírónő nyugalomba vonulásával üresedett meg egy hely. Az elsőként előterjesztett Harriet Miers visszalépett a megbízatástól, mivel megerősítése szívós ellenállásba ütközött a republikánus párti többségű szenátusban.

A kormánypárt konzervatív értelmiségi hangadói élesen bírálták az ismeretlen, mindenféle bírói tapasztalatot nélkülöző fehér házi jogtanácsost és olyan neves és fajsúlyos személyiséget szerettek volna helyette, aki a testületben a liberális és konzervatív értékek hozzávetőleges egyensúlyában az utóbbi felé billenti ki a mérleg nyelvét.

Alito jelölését a konzervatív tábor helyesléssel fogadja, a baloldali liberális szervezetek viszont várhatóan kampányt indítanak megerősítése ellen. Egyelőre még nem tudni, hogy a demokrata párti szenátorok bevetik-e az obstrukciót Alito megerősítésének a megakadályozására.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft