Sára, Márió
2 °C
6 °C

Indiában halálra ítéltek egy terroristát

MTI
2005.10.31. 13:55

Halálra ítélte egy indiai bíróság hétfőn az újdelhi Vörös Erőd elleni öt évvel ezelőtti terrortámadás egy pakisztáni résztvevőjét. A vádirat és a bírósági ítélet szerint Mohammad Arif - másik nevén Asfak Rehman - egy szakadár muzulmán kommandó tagjaként "háborút vívott India, az indiai kormány ellen". "Bizonyítani akarták, hogy bárhol az országban le tudnak csapni" - áll az ítéletben.

A hattagú csoport 2000. december 22-én behatolt a XVII. században épült világhírű erődbe, és tüzet nyitott a bent tartózkodókra. A támadók megöltek három embert, köztük két indiai katonát. (Az erődben jelenleg laktanya is van.) Az indai hadsereg később Delhiben, illetve Szrinagarban, Kasmír székhelyén tűzharcban megölte a kommandó három tagját. A támadás elkövetőjeként a Kasmír indiai részének elszakításáért küzdő Laskar-i-Tajba pakisztáni muzulmán szakadár szervezet jelentkezett.

A Vörös Erőd elleni merénylet nyomán indított perben hét évtől életfogytig terjedő börtönbüntetésre ítéltek öt másik szélsőségest is, akik viszont mind indiai állampolgárok. Egyes elemzők szerint a Laskar-i-Tajba követte el a hét végi újdelhi pokolgépes merényleteket is, amelyekben csaknem hatvanan haltak meg.