Eleonóra
-1 °C
2 °C

Újdelhi robbantások: külföldi kapcsolatot feltételez India

MTI
2005.10.31. 22:11
Külföldi kapcsolat jeleit fedezi fel Újdelhi az indiai főváros robbantásos merényleteinél, s ezt Manmohan Szingh indiai miniszterelnök is észrevételezte Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek, hétfői telefonbeszélgetésük során felkérve Iszlámábádot: cselekvően lépjen fel az Indiával szembeni terrorizmus ellen.

Szinghet Musarraf hívta fel, hogy részvétét nyilvánítsa a szombati terrorcselekmények kapcsán: két újdelhi piacon és egy autóbuszban robbantak pokolgépek, s legalább 62 embert megöltek és több mint kétszázat megsebesítettek. A pakisztáni államfő már a nap folyamán korábban határozottan elítélte a terrorcselekményeket és jelezte, hogy az iszlámábádi hatóságok minden segítséget megadnak a nyomozáshoz.

Az indiai kormányfő a hétfői telefonbeszélgetésen kifejezte nyugtalanságát Musarrafnak az újdelhi merényleteket elkövető terrorista csoportok "külföldi kapcsolatának" lehetősége és jelei kapcsán - tájékoztatta a sajtót az indiai kabinet szóvivője. Beszámolója szerint Szingh felhívta Musarraf figyelmét arra, hogy Pakisztán kötelezettséget vállalt a határain túlra irányuló terrorizmus felszámolására is.

A nagy nemzetközi felháborodást kiváltó robbantásos merényleteket egy magáról eddig keveset hallató csoport vállalta magára vasárnap. Az Inkilabi (Forradalom) elnevezésű csoport szóvivője, Ahmed Jar Gaznavi Kasmír nyári fővárosában, Szrinagárban újságírók előtt kijelentette, hogy addig folytatódnak az ilyen támadások, amíg India nem vonja ki csapatait Kasmírból.