Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Újabb gyűlöletkeltő falfirka Újvidéken

MTI
2005.11.01. 18:12

Újra gyűlöletet szító falfirka jelent meg Újvidéken, Belgrádban pedig támadás érte az adventista templomot néhány órával azután, hogy a vajdasági és a szerbia-montenegrói kormányilletékesek országos kampány hirdettek az etnikai gyűlölet ellen. Az újvidéki média kedden adott hírt arról, hogy a tartományi székváros egyik élelmiszer-áruházának falán muzulmánokat halállal fenyegető versike jelent meg szerb nyelven, cirill betűkkel. "Fiatal balija (török paraszt) fut a réten, leszúrom, ha utolértem" - olvasható a bolt falán.

A felirat hétfő este jelent meg, néhány órával azután, hogy Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter Korhecz Tamás vajdasági kisebbségügyi miniszter társaságában lefestett Újvidéken két magyarellenes falfirkát, és országos kampányt hirdetett a nemzeti gyűlölet és a falfirkák ellen. A szandzsáki muzulmán Ljajic ráadásul beharangozta, hogy kezdeményezni fogja a gyűlöletet szító bűncselekmények büntetésének súlyosbítását. Petar Teofilovic vajdasági ombudsman kedden a legélesebben elítélte a falfirkák megjelenését. Csatlakozva a két kisebbségi miniszter kezdeményezéséhez, felszólította az illetékes hatóságokat, hogy erélyesebben lépjenek fel a tettesek ellen.

A szerbiai vallásügyi minisztérium közben arról adott hírt, hogy ismeretlen tettesek hétfő este kövekkel dobálták meg a fővárosi adventista templomot, kitörték az épület bejárati ajtajának ablakát és a rajta található feliratot. A tárca elítélte a bűntényt, és azt, hogy "a huligánok megpróbálják megsemmisíteni mindazokat az eredményeket, amelyeket a szerb kormány ért el a vallásszabadság védelmének terén". A szerbiai adventista imaházakat gyakorta érik hasonló támadások, tavaly májusban meg is verték az újvidéki adventista templom két lelkészét, egyikük magyar volt.