Gerzson
-3 °C
3 °C

Rakétacsapás ölt meg két palesztin milicistát a Gázai övezetben

MTI
2005.11.01. 23:18

Megölt két palesztin milicistát, köztük egy szélsőséges vezetőt is egy izraeli légicsapás kedden a Gázai övezetben. A célzott izraeli légitámadás az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres szervezet egyik vezetője ellen irányult. A támadásban további kilenc ember megsebesült egy menekülttáborban. A palesztin belügyminisztérium szóvivője szerint egy izraeli repülőgépről rakétát lőttek ki egy terepjáróra, amely a Dzsabalíja menekülttábor környékén járt. A benne lévő két férfi a helyszínen meghalt. Az izraeli hadsereg egyelőre nem volt hajlandó megerősíteni a hírt.

A belügyi szóvivő megerősítette, hogy a halottak az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres szervezet tagjai voltak. E szervezet az el-Fatah mozgalomhoz kapcsolódik, amelynek egykor Jasszer Arafat állt az élén, s amelyet jelenleg Mahmúd Abbász palesztin elnök irányít. Egy forrás szerint az egyik halott Haszan Madhun, a brigádok egyik vezetője volt, a másik férfi pedig a Hamászhoz tartozott. "Ez nyílt háború. Az izraeliek súlyos árat fognak fizetni a bűneikért" - jelentette ki a Hamász szóvivője.

A légicsapást követően az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai Gázában nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: többé nem tekinti magára nézve kötelezőnek az izraeliek elleni támadásokra korábban kihirdetett tűzszünetet. "Menjen a tűzszünet a pokolba"- hangoztatta a szervezet a dokumentumban, hozzátéve, hogy mozgósítást rendelt el aktivistái között. A Hamász szintén egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője szintén erőszakos megtorlással fenyegetőzött. A légicsapás után az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai tucatnyi tagja ahhoz a helyi kórházhoz ment, ahova a holttesteket szállították, és a levegőbe lövöldözve bosszúért kiáltottak. Madhunt régóta körözték az izraeliek egy 2004-es merényletért, amely tíz emberrel végzett Asdodban.