Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Terrorista fenyegetés Ausztrália ellen

MTI
2005.11.02. 07:04

Ausztráliával szembeni terrorfenyegetésre vonatkozó konkrét hírszerzési értesüléseket kapott a canberrai kormány - közölte szerdán John Howard miniszterelnök, aki egyúttal a terrorizmusellenes törvény sürgős módosítását is bejelentette a megfelelő válaszlépések lehetővé tétele érdekében.

Howard canberrai sajtóértekezletén elmondta, hogy kormánya ezen a héten jutott a terrorfenyegetésre utaló értesülések birtokába. A fenyegetés mibenlétéről részleteket nem árult el, de megjegyezte, hogy az komoly aggodalomra ad okot.

Howard közölte, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után Ausztráliában bevezetett, jelenleg középső fokozatú biztonsági készültséget nem emelik. A canberrai kormányzat azonban sürgősen keresztülviszi a parlamenten a terrorizmusellenes törvény módosítását, lehetővé téve, hogy a rendőrség megfelelő válaszlépéseket tegyen a fenyegetésre.

A bejelentése olyan időszakban hangzott el, amikor az ASIO ausztrál belbiztonsági szolgálat első ízben ismerte el, hogy a földrésznyi országban olyan helyben született és nevelkedett szélsőségesek is élnek, akik a tengerentúlon terrorista kiképzést kaptak.