Géza
-12 °C
-4 °C

A CIA terroristákat őriz titkos börtönökben

MTI
2005.11.02. 08:44

Egy, még a szovjet időkben Kelet-Európában létesített fegyenctelepen, valamint a világ más térségeiben is őrzi és hallgatja ki titokban az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) a fogságába került legfontosabb al-Kaida-terroristák egy részét - írta a The Washington Post című napilap az internetes honlapján szerdán megjelent cikkében jól értesült amerikai és külföldi hivatalos személyiségekre hivatkozva.

A létesítményeket a hivatalos dokumentumok "fekete telepek" elnevezéssel tartják nyilván. A rabokat teljesen elzárták a külvilágtól, nem illetik meg őket a foglyokra vonatkozó jogok, és kizárólag csak a CIA ügynökei látogathatják, illetve beszélhetnek velük.

Ezeknek a fegyintézeteknek a kiépítését négy éve nyolc országban kezdték meg. A fegyintézetek hálózata kiterjed Thaiföldre, Afganisztánra, a Kuba területébe ékelődött guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpontra, és néhány kelet-európai demokratikus államra - írja a The Washington Post.

A The Washington Post szerint azok a kelet-európai országok nem ismeretesek, amelyeket bevontak a programba. A lapnak nyilatkozók ezt azzal indokolták, hogy ezeknek az államoknak a felfedése visszavetné a terrorizmus elleni küzdelmet, a szóban forgó országokat pedig súlyos terroristaveszélynek tenné ki.